Zeuren maakt je gelukkiger én socialer
Amsterdam, psychologie, fashion, beauty, travel, nieuws
17276
post-template-default,single,single-post,postid-17276,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top

Zeuren maakt je gelukkiger én socialer

Die o zo grijze lucht, dat gaatje in je nieuwe trui, je vriendin die maar niet kan afspreken… Mopperen mag af en toe bést.

Want je zou zomaar eens socialer én blijer kunnen worden als je zo nu en dan eens flink klaagt.

Hoe dat kan? Psycholoog en socioloog Wendy van Mieghem, zegt tegen het AD dat klagen een vorm is van ‘stoom afblazen’. En dat heeft een functie: het lucht op. Daardoor voel jij je weer wat beter. Bovendien verbindt het gemekker en gezanik mensen. Ja, echt: het geeft een saamhorigheidsgevoel.

Want zie jij die grijze lucht – dan ziet je buurvrouw die ook, toch? Voor je ‘t weet zit je met een wildvreemde in een goed gesprek, want veel mensen kunnen zich vinden in geklaag. En dat levert weer meer voordelen op: zo maak je sneller vrienden en dat betekent weer voor de lange termijn dat je happy blijft.

Van Mieghem: “Het is op een bepaalde manier intiem: je kunt het gebruiken om iemand aan jouw kant te krijgen”, zegt ze. “Als je begint te zeuren, bijvoorbeeld over de NS, rolt daar altijd een gesprek uit. Het is sociaal klagen”.

Bron: AD