Verliefd zijn heeft dezelfde bijwerkingen als alcohol
Amsterdam, psychologie, fashion, beauty, travel, nieuws
17455
post-template-default,single,single-post,postid-17455,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Verliefd zijn heeft dezelfde bijwerkingen als alcohol

‘Drunk in love’ is nog nooit zo waar geweest. Onderzoekers van de University of Birmingham stellen dat je uit moet kijken als je stapelverliefd bent: het liefdeshormoon oxytocine zorgt voor dezelfde bijwerkingen als alcohol.

Oxytocine is een neuropeptide dat wordt geproduceerd in de hypothalamus.

‘Een rondje voor de hele kroeg’
Het chemische stofje van de hersenen wordt in verband gebracht met de manier waarop wij reageren op romantische partners. Hoe meer oxytocine, hoe pro-socialer je gedrag is. Het verhoogt namelijk je niveaus van empathie, altruïsme en gulheid. Dit komt namelijk door het feit dat het stofje prefrontale en limbische corticale circuits doorbreekt, waardoor iemand minder angst en stress ervaart.

Oppassen, hoor
Het lijkt zo te zijn dat alcohol precies hetzelfde effect heeft in sociale situaties als iemands liefdevolle hart. Mensen die hoteldebotel zijn en mensen die alcohol drinken durven allemaal nét een stapje meer. Er wordt in het onderzoek wel een kleine waarschuwing gegeven: hoe verliefd of dronken je ook bent, onthoud dat je niet ineens álles kan. Mensen schatten hun kansen op slagen ineens veel hoger in als ze smoorverliefd zijn óf als ze een cocktail hebben gedronken – dat is oppassen geblazen, aldus één van de onderzoekers.