Dít is wat urenlang Netflixen met je brein doet
17272
post-template-default,single,single-post,postid-17272,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Dít is wat urenlang Netflixen met je brein doet

Een beetje bingewatchen op z’n tijd hoort er tegenwoordig bij. Zeker nu ‘t buiten ijskoud is, is er niets lekkerder dan Netflix aan knallen en serie na serie te volgen.

Een rondvraag bij 1.500 Netflixgebruikers heeft aangetoond dat 61 procent regelmatig bingewatcht, wat betekent dat je tussen twee en zes afleveringen van dezelfde reeks in één keer uitkijkt.

Inspanning
Series kijken is wel degelijk vermoeiend. Hoewel tv kijken geen lichamelijke inspanning vraagt, is het wel vermoeiend voor je brein. Je volgt de gesprekken en de personages met wie je je verbonden voelt. Dit maakt het zowel cognitief als emotioneel best uitputtend, zeker als je ‘t uur na uur doet. Je kunt bingewatchen vergelijken met elke andere vorm van verslaving. Maar dat kan ook negatieve gevolgen hebben –  zeker als je al niet zo lekker in je vel zit.

Zo is het ook in de echte wereld
Onderzoek heeft aangetoond dat hoe langer je in de wereld van een tv-show blijft hangen, hoe meer de reeks je visie op de echte wereld beïnvloedt. Na één seizoen van Breaking Bad ga je bijvoorbeeld de wereld vaak zwarter inzien dan dat je daarvoor zou hebben gedaan. Denk dus goed na over wat je kijkt. Heb je nood aan een opkikker? Ga dan voor een vrolijke reeks – zoals Gossip Girl of Gilmore Girls. Het type serie als je gaat Netflixen maakt zeker uit voor je  humeur.

Bron: Oprah