Proost: champagne wordt gemiddeld 1,10 euro goedkoper
17255
post-template-default,single,single-post,postid-17255,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Proost: champagne wordt gemiddeld 1,10 euro goedkoper

Het kabinet schaft de extra belasting op mousserende dranken af. Een fles champagne, prosecco of cava wordt vanaf 1 januari gemiddeld 1,10 euro goedkoper. Dat geldt overigens niet voor de goedkopere prosecco’s met een schroefdop, omdat hier geen ‘luxetaks’ op zit.

Cheers
De extra belasting werd jaren geleden in het leven geroepen omdat mousserende drank als een luxe product werd gezien. In 2012 is in het begrotingsakkoord afgesproken om het speciale tarief af te schaffen. Ook werd besloten de maatregel pas door te voeren als de crisis voorbij was.

Per jaar worden er in Nederland zo’n tien miljoen flessen mousserende drank verkocht. Het afschaffen van de belasting kost dus zo’n tien miljoen euro. De accijnzen op alcohol zijn in Nederland de laatste jaren juist omhoog gegaan.