Onderzoek bewijst: selfies maken maakt je gelukkiger
Amsterdam, psychologie, fashion, beauty, travel, nieuws
17461
post-template-default,single,single-post,postid-17461,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Onderzoek bewijst: selfies maken maakt je gelukkiger

Zit je niet lekker in je vel? Een dipje blijkt bestreden te kunnen worden door een eenvoudige handeling op je smartphone; regelmatig selfies maken.

En ja, dan die knappe foto’s delen met je vrienden via de app of social media. Dit blijkt namelijk te helpen om een gelukkiger persoon te worden, zo wijst een onderzoek van wetenschappers aan de universiteit van Californië uit.

Het vier weken durende onderzoek onder studenten keek naar de effecten van foto’s nemen met je smartphone op het psychisch welzijn. Het onderzoek bestond uit een controle-fase en een interventie-fase. De deelnemende studenten kregen allemaal een enquête-app en een foto-app op hun telefoon geïnstalleerd om hun stemming te meten en foto’s mee te nemen tijdens de verschillende fases van het onderzoek. Deelnemers moesten hun stemming driemaal per dag rapporteren met de app, ook werd hen gevraagd om details te geven over belangrijke gebeurtenissen die hun emoties konden hebben beïnvloed in de loop van de dag.

Voor het onderzoek werden drie soorten foto’s getest die dagelijks genomen moesten worden. Deelnemers werden willekeurig toegewezen aan een foto-soort. De eerste soort foto was een lachende selfie. De tweede soort foto was een foto van iets dat de foto-maker blij maakte. De derde soort foto was een foto van iets waarvan de maker dacht dat het een ander persoon blij zou maken (deze foto werd vervolgens ook verstuurd aan de desbetreffende persoon).

Onderzoekers vonden dat deelnemers in alle drie de groepen een verhoogde positieve stemming hadden. Deelnemers in de selfie-groep rapporteerden steeds meer vertrouwen en werden steeds comfortabeler met hun lachende selfie-foto’s na verloop van tijd. De studenten die foto’s moesten nemen van voorwerpen die hen gelukkig maakten werden meer reflectief en waarderend, en degenen die foto’s namen om anderen gelukkig te maken werden rustiger en zeiden dat de verbinding met hun vrienden en familie hielp om stress te verminderen.

Professor Gloria Ark vertelt: ‘Je ziet veel berichtgeving in de media over de negatieve gevolgen van technologiegebruik maar er zijn de afgelopen jaren ook steeds meer tests die de positieve gevolgen van technologie bestuderen. Ik denk dat het huidige onderzoek aantoont dat sommige gadgets wel degelijk mentale voordelen bieden aan gebruikers’.