Het is bewezen: de loterij winnen maakt niet gelukkig
17289
post-template-default,single,single-post,postid-17289,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Het is bewezen: de loterij winnen maakt niet gelukkig

Stel je wint de loterij, maakt dit je dan echt gelukkiger? Psychologie-professor van Harvard, Dan Gilbert, onderzocht tientallen proefpersonen die ofwel miljonair door de loterij waren geworden of door een ongeluk verlamd waren geraakt.

Hij keek hoe deze personen zich een jaar later voelden en de onderzoeksresultaten waren verbazingwekkend.

Tegen de verwachting in bleken beide groepen na een jaar min of meer weer net zo gelukkig te zijn als voor hun ongeluk of winnende lot. Bij de miljonairs verslechterden de intieme relaties zelfs iets. Waarschijnlijk omdat ze niet meer wisten wie er voor het geld met hen omging en wie niet. Het maakt voor je geluksgevoel op de langere termijn dus weinig uit of je een vreselijk ongeluk krijgt of de loterij wint.

Hoe belachelijk deze conclusie ook lijkt, andere studies bevestigen deze zogenaamde ‘impact bias’ – de neiging die mensen hebben om de lengte en intensiteit van toekomstige gevoelens te overschatten. Of we nu wel of niet slagen voor een studie, een baan verliezen of gaan scheiden: het effect op ons geluk is na een aanpassingsperiode bijna onmerkbaar. De individuele ‘geluk-basis’ die mensen van zichzelf hebben is veel stabieler dan je zou denken. Die basis schommelt rondom een bepaald gemiddelde, bij de meeste mensen zo rond een zeventje, wat voor een ellende of vreugde we ook meemaken. Kortom: we denken dat specifieke situaties zoals het winnen van een loterij ons gelukkig kunnen maken maar in de praktijk valt dit wel mee, ons basisgeluk is veel belangrijker!