Kom maar door met dat leugentje: liegen maakt je aardiger én rijker
Amsterdam, psychologie, fashion, beauty, travel, nieuws
17339
post-template-default,single,single-post,postid-17339,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Kom maar door met dat leugentje: liegen maakt je aardiger én rijker

Niet altijd de complete waarheid vertellen heeft duidelijke voordelen, blijkt uit onderzoek. En we doen het gelukkig allemaal.

Ook al heb je ‘t niet echt door, je zou elke dag toch zeker anderhalve leugen verspreiden. Al is het om een ander niet te kwetsen, of om zelf wat beter voor de dag te komen. Zo liegen we bijvoorbeeld om aardig en beleefd te zijn: je wilt iemand niet beledigen. Dat heten prosociale leugens, die gelden in het voordeel van anderen. Dat komt omdat we het dan wat ethischer te verantwoorden vinden, als we het doen in het belang van een ander.

En dan liegen we ook nog onszelf naar de top op het werk, zo is bewezen. We doen alles om promotie te krijgen, wat al begint met het subtiel aandikken van ons cv. Daarnaast liegen we ook veel om geld te besparen, zoals een goedkoop zeepje overgieten in een dure fles zeep. Zo lijken we wat rijker dan we zijn en besparen we intussen geld. Of we kopen een zonnebril van een nepmerk, en doen we alsof het echt duur is. Of het verstandig is om te doen is een tweede, maar dat we massaal leugentjes verspreiden, is wel duidelijk.

Bron: Quest