Een béétje verliefd op Justin Bieber: waarom een idool hebben goed is
Amsterdam, psychologie, fashion, beauty, travel, nieuws
17112
post-template-default,single,single-post,postid-17112,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Een béétje verliefd op Justin Bieber: waarom een idool hebben goed is

Ach, die man moest eens weten.

Je kent ál Biebs’ nummers, je checkt om de paar uur zijn Instagramaccount en je tagt je hele vriendenkring in foto’s van hem op social media. Gek? Nee hoor. Een idool hebben is eigenlijk heel goed voor je.

Waarom, zul je misschien denken… Want het is eigenlijk niets meer dan een eenzijdige, onbeantwoorde  adoratie, nietwaar?

Ik doe ik doe wat jij ook doet
Dat klopt. Maar vanuit de psychologie is het redelijk te verklaren. Fan zijn of zelfs verliefd zijn op een beroemdheid geeft mensen iemand om tegenaan te praten, om naar te verlangen en om aan te denken. Het geeft velen steun in moeilijke tijden en ook wel: het zorgt ervoor dat je je minder alleen voelt. Het geeft je een gevoel dat je ergens bíj hoort. Immers: er zijn nog meer beliebers met wie je, door het fan zijn, gelijk veel overeenkomsten hebt. Hoe je het ook omschrijft: het is iets waar velen blij van worden.

Lief
Idolen zijn onze grote voorbeelden. Ze kunnen iets wat jij zelf niet kunt – maar iets wat je misschien wél zou willen. Zeker voor kinderen is fan zijn van iemand of iets heel belangrijk. Dit hoeft zeker niet één persoon te zijn: ook teams (zoals Feyenoord) kunnen ‘t ‘m doen. En wat ook leuk is: iedereen uit het op een andere manier.

Paul Booth, een professor van DePaul University, doet onderzoek naar waarom veel mensen een idool (of meerdere idolen) hebben concludeert: “We worden steeds hysterischer fanatiek fan. En dat wordt steeds meer geaccepteerd. Mensen vinden het leuk om ergens fan van te zijn omdat het betekent dat ze ‘bij iets horen’ dat groter is dan hun eigen wereld”. We zijn fan van het fan-zijn, dus.

Bron: Inverse