Dít is wat ons gemotiveerd houdt (en ook wat sommigen doet opgeven)
17301
post-template-default,single,single-post,postid-17301,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Dít is wat ons gemotiveerd houdt (en ook wat sommigen doet opgeven)

Eigenlijk is het zo simpel: mensen die denken dat ze controle hebben over hun eigen geluk, komen verder in het leven. Zij zijn gemotiveerd.

Mensen die namelijk denken dat wat ze ook doen,  ze zich toch wel ellendig zullen voelen, geven sneller op.

Zoals jij denkt dat ‘t is
Gemotiveerd blijven om dingen te bereiken in ‘t leven heeft deels te maken met veerkracht.  In rottige tijden – die we helaas allemaal meemaken – kun je twee dingen doen. Bij de pakken neerzitten óf je kont van de bank af slepen en zorgen dat er dingen gaan veranderen. Al is het die nieuwe baan regelen, die vriendschappen weer opkrikken, een gezellige date regelen: als je vooraf al ervan uit gaat dat ‘t niets wordt, wordt ‘t ook niets.

Dat klinkt zweveriger dan dat ‘t in de wetenschap eigenlijk is. Het is namelijk bewezen dat mensen met een externe locus-of-control, zoals dat heet in de psychologie, denken dat ze niets kunnen beïnvloeden. Het leven overkomt ze.

Mensen met een interne locus-of-control denken juist dat ze macht en controle hebben over hun eigen leven en dat ze het kunnen invullen zoals ze willen.

Natuurlijk is voor beide wat te zeggen: je kunt nou eenmaal niet álles controleren. Maar wat je wel kunt – en dat is iets wat velen vaak vergeten – is je gelukkig voelen. Al regent het nog zo hard, is dat vriendje nog zo stom, gaat je studie nog zo slecht of is ‘t thuis nog zo ongezellig: alleen jíj bepaalt hoe je daarmee omgaat. Je kunt huilen – je kunt lachen. Kies zelf maar.

Bron: Psych Central