Dít is waarom niets doen zo goed is voor je
Amsterdam, psychologie, fashion, beauty, travel, nieuws
17431
post-template-default,single,single-post,postid-17431,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Dít is waarom niets doen zo goed is voor je

Heb je een bomvolle agenda, ren je van afspraak naar afspraak, en gebruik je dat beetje extra tijd  om toch maar even Facebook bij te werken? Je bent niet de enige.

We houden ons hoofd het liefst met van alles bezig en zien niets doen als tijdverspilling. Toch is het af en toe het proberen waard om een half uurtje simpelweg voor je uit te staren. Verschillende onderzoeken wijzen namelijk uit dat verveling leidt tot meer creativiteit. En ja, dan moet die smartphone ook even weg.

Sommige kunstenaars en zelfs wetenschappers zweren erbij. Als je jezelf toestaat om je te vervelen en je gedachten de vrije loop laat, krijg je ineens veel betere ideeën. Onderzoek bevestigt dit: als proefpersonen een heel saai taakje hadden uitgevoerd (zoals nummers overschrijven uit een telefoonboek) wisten zij daarna op creatievere ideeën te komen dan proefpersonen die het saaie taakje niet hadden hoeven doen.

Vervelen kan ons helpen om los te komen van onze standaard denkpatronen. Als we ons brein toestaan om rond te dwalen, is de kans groot dat we associaties vormen die we normaal niet zouden bedenken. Dit kan leiden tot nieuwe ideeën, maar ook tot oplossingen van een problemen waarop we vastliepen. Daarnaast biedt verveling ons een heldere blik op de dingen waarmee wij ons bezig houden, en biedt het de kans om onze doelen bij te stellen.

Ook hersenonderzoek ondersteunt dit gegeven. Als wij niets aan het doen zijn, ligt ons brein niet stil maar wordt het default mode network geactiveerd. Dit is een combinatie aan hersenverbindingen waarvan bekend is dat zij creativiteit bevordert.

Maar niets doen is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker wanneer het mobieltje in je broekzak constant om aandacht vraagt. Kun je nou echt geen momentje rust vinden? Misschien is het een idee om gebruik te maken van je tijd onder de douche, waaronder je wellicht al vaker op een goed idee bent gekomen. Want je weet maar nooit, de grote natuurkundige Archimedes bedacht zijn grote doorbraak immers ook in bad…