De intelligentste mensen gaan laat naar bed
Amsterdam, psychologie, fashion, beauty, travel, nieuws
17451
post-template-default,single,single-post,postid-17451,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

De intelligentste mensen gaan laat naar bed

Kun je tot in den treure blijven zappen en wil je vooral nog vierendertig posts voorbij scrollen op Instagram voordat je gaat slapen? Goed bezig.

Mensen met een IQ lager dan 75 gaan rond half twaalf slapen, terwijl mensen met een hoog IQ gemiddeld na half één in hun nest kruipen. Dezelfde boodschap verkondigt Satoshi Kanazawa, psycholoog op de London School of Economics & Political Science, die beweert dat “het gemiddelde IQ van mensen duidelijk verband houdt met hun nachtelijke gewoontes”. Ofwel: de slimste mensen gaan wat later tukken. Want, zo blijkt: die hebben die vrije uren in de avond des te meer nodig.

De verklaring zou eenvoudig zijn: pas als de zon is ondergegaan, kunnen we opnemen en opslaan wat we overdag hebben geleerd. Het is dan ook het creatiefste en meest “bevrijdende” moment van de dag. ‘s Avonds krijgt onze geest de kans om rond te struinen zonder dat iets of iemand ‘m iets in de weg zit, terwijl het overdag vaak onmogelijk is om weg te dromen. Dan zijn we druk bezig met ons werk, onze studie en sociale contacten. Slimme mensen zijn over het algemeen wat drukker dan wat minder slimme mensen, met een interessante baan, veel vrienden en als het kan ook nog wat andere hobby’s. Vandaar dat zij elk uur in de avond pakken die ze kunnen. En als je nog een boek wilt lezen of een extra studie wilt doen, tja, dan ga je wat later naar bed. Met stiekem wat scrollen op Instagram, dat dan weer wel.