Bizar: volgens wetenschappers kan yoghurt een depressie tegengaan
Amsterdam, psychologie, fashion, beauty, travel, nieuws
17348
post-template-default,single,single-post,postid-17348,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Bizar: volgens wetenschappers kan yoghurt een depressie tegengaan

Je zult ‘t niet gauw verwachten van je bakje yoghurt – maar ‘t kan je volgens sommige wetenschappers gelukkiger maken.

Sterker nog: zuivel zou tegen depressies kunnen werken.

Piepen
Heel ver is de wetenschap nog niet met dit onderzoek, maar het begin is er. Het is onderzoekers van de universiteit van Virginia gelukt om depressieve symptomen om te keren bij muizen door ze probiotica toe te dienen, die in yoghurt zitten. In yoghurt zitten bepaalde bacillen. Daarnaast werden de muizen blootgesteld aan stress.

Ze ontdekten dat muizen die de bacillen uit de zuivel binnen hadden gekregen, beter weerbaar waren tegen stress. De hoeveelheid zogeheten lactobacillen in de darmen heeft invloed op het niveau van de neurotransmitter kynerunine, die depressies kan veroorzaken. Of dit ook geldt voor mensen en of melk net zo goed werkt, is nog niet bekend.

Je weet maar nooit
Hoofdonderzoeker Alban Gaultier vertelt tegen universiteitsblad UVA Today dat zijn bevindingen tot gevolg kunnen hebben dat patiënten geen complexe medicijnen met vervelende bijwerkingen meer hoeven te nemen, maar dat ze in plaats daarvan hun darmflora aan kunnen passen. “Het zou fantastisch zijn als je alleen met een aanpassing van je dieet je gemoedstoestand kunt verbeteren.” Tot er meer duidelijk is: neem gerust dat bakje yoghurt op een day off. Kwaad kan ‘t zeker niet.

Bron: The Independent